Skvělé způsoby, jak můžete využít zbytky kávy na zahradě
Obsah článku:
Ať už si denně děláte kávu pomocí french pressu, Chemexu nebo klasickým kávovarem, pravděpodobně přemýšlíte co dělat se zbytky kávy docela často. Někteří lidé je zlikvidují tím, že je vyhodí do koše, spláchnout je v umyvadle, nebo do záchodu - ale všechny tyto metody mají své nevýhody a nedoporučují se.
Zbytky kávy mohou ucpávat umyvadlo i záchod, což způsobuje instalatérské problémy; a když je vložíte do koše, půjdou na skládku a vypouštějí skleníkové plyny, jako je metan.
Většina ekologicky smýšlejících konzumentů kávy pravděpodobně hodí půdu do kompostu, což je skvělá ”zero waste” možnost. Kávová zrna jsou ve skutečnosti cenným zdrojem, pokud jde o vaši zahradu mimo hromadu kompostu. Pokud jste zahradník, přečtěte si o všech věcech, které můžete dělat s kávou na zahradě zahradě.
Výhody zužitkování zbytků kávy na zahradě
Lógr z kávy je bohatý na dusík, draslík, fosfor, hořčík a měď. Obecně lze říci, že kávové zbytky, mohou živit a hnojit půdu (a rostliny v ní rostoucí) těmito prvky a minerály. Některé rostliny jsou však averzní vůči kofeinu, takže nikdy nepřidávejte čerstvou kávu do zeleninové, květinové, nebo bylinkové zahrady, aniž byste nejprve provedli svůj výzkum.Jak lógr z kávy hnojí půdu?
Podle Gardening Know How ( dále GKH), přidání zbytků kávy do půdy, zúrodňuje půdu zlepšením odvodnění, zadržování vody a provzdušňováním; poskytováním úrodného prostředí pro mikroorganismy a podpoře růstu rostlin a přitahováním žížal, které jsou prospěšné pro zahrady (více níže).Jsou kávové zbytky dobrým hnojivem pro záhony?
Čerstvá kávová sedlina (přímo z kávovaru) je kyselá, což znamená, že sníží hladinu pH vaší půdy. Opláchnutý se však podle GKH mění na pH okolo 6,5, což je téměř neutrální. Pokud tedy chcete hnojit svou půdu kávovými zbytky, ale nechcete si pohrávat s hladinami pH vaší půdy, nejprve ho důkladně opláchněte.Kdy lógr z kávy na zahradě nepoužívat?
Pokud jde o použití mleté kávy, je díky kyselé hodnotě pH ideální pro přidání do půdy, která je příliš zásaditá (což lze zjistit pomocí testu na půdu), nebo do půdy rostlin, které se daří v nižších hodnotách pH, jako jsou azalky, borůvky, gardénie a hortenzie. To znamená - nepoužívejte kávové zbytky náhodně - nezapomeňte provést průzkum na internetu a zkontrolujte, zda rostliny, které pěstujete, dobře reagují na lógr. Bohužel někteří domácí zahrádkáři zjistili, že kávová zrna mohou zhorčit růst některých rostlin. Jak je uvedeno výše, abyste se ujistili, že k tomu nedojde, opláchněte zbytky před přidáním do záhonů. Chcete-li to brát co nejbezpečněji, přidejte je nejprve do kompostu. Jakmile se půda smísí s jinými organickými látkami a změní se na kompost, můžete kompost použít k hnojení půdy po celé vaší zahradě.Kávová zbytky odradí škůdce
Kávové zbytky se běžně používají k odrazení zvířat včetně slimáků, hlemýžďů, králíků a mravenců od rostlin na zahradě a k odehnání koček od odpadků. Zatímco se názory zahradníků ruzní, mnoho z nich zjistilo, že tato zvířata nejsou fanoušky kofeinu, takže rozptyl zbytků kávy kolem rostlinných záhonů by je mohl udržet na uzdě. Na druhou stranu, další zahradní „škůdce“ je ve skutečnosti velkým fanouškem kávových zrn - červi.Kde lze získat zbytky kávy do zahrady
Pokud se domníváte, že by vaše zahrada nebo kompost mohla těžit z kávových zrn, ale kávu nepijete, poptejte se v místní kavárně. Vzhledem k tomu, že kavárny každý den připravují tolik kávy, mnoho z nich určitě nebude mít jediný problém pro vás lógr schovat bokem. zdroj: http://pestik.cz/ https://www.lazenskakava.cz/konec-plytvani-v-kavarne/Publikováno: 30. 04. 2020
Kategorie: Tipy a rady