Stylové příslušenství

Vybíráme vinotéku

Řadíte se mezi milovníky zkvašených hroznů a celý den se těšíte na to, až si večer vychutnáte dvě deci bílého či červeného vína? Nejste sami. Češi jsou si vyhlášeným „pivním“ národem, ale stále více přichází na chuť kvalitnímu vínu. Chcete-li si ho však opravdu vychutnat, musíte ho mít kde skladovat. Ideálním místem je vinný sklípek, jenomže ten si nemůže pořídit každý. Oblíbenou alternativou tak může být vinotéka, která zaručí, že víno nepřijde o své vlastnosti ani po dlouhém skladování. Následující odstavce jsou proto určeny pro všechny, kteří si s výběrem vhodné vinotéky neví rady.

Jak funguje domácí vinotéka

Vinotéka je speciální zařízení, které se podobá chladícímu boxu. Obsahuje komponenty, které zaručí dosažení ideální teploty, která je potřebná ke skladování vína. Stálou cirkulaci zajišťuje přístup čerstvého vzduchu, který proudí přes filtr s aktivním uhlíkem. Filtr pohlcuje nežádoucí pachy a navíc udržuje přirozeně čisté prostředí uvnitř vinotéky. Přístroje nabízí rozpětí teploty od 5-18°C, což je ideální stav pro uskladnění. V horní části doporučujeme skladovat červená vína a ve spodní perlivá vína. Domácí vinotéky jsou k mání v mnoha designových a velikostních provedeních , od kterých se odvíjí výsledná cena. Ty nejdražší jsou vybaveny policemi, které slouží k přechodu na konzumační teplotu. Samozřejmostí jsou různé chladící zóny, ve kterých uskladníte rozličné druhy vín. V nejluxusnějších vinotékách můžete uskladnit i otevřené lahve a vysoké karafy.

Ideální teploty pro uskladnění vína

Domácí vinotéka by měla stát v místnosti, ve které je teplota v rozmezí 10°C až 22°C. Na závěr se podívejme na správné teploty jednotlivých vín:

  • červené víno 15 – 18°C
  • bílé a růžové víno 7 – 12°C
  • perlivé víno 8 – 10°C
  • likérové víno 6 – 8°C
  • šumívé víno 5 – 7°C

Široký sortiment domácích vinoték nabízí vyhlášený elektro specialista levneelektro.cz. Vinotéku si můžete objednat z pohodlí domova, případně vyzvednout osobně v některé z mnoha kamenných prodejen.

About the author

Adam

Add Comment

Click here to post a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *