Tohle je důvod, proč potřebujete ve svém životě horkovzdušnou fritézu

Horkovzdušná fritéza umí zdravě a s minimem oleje či zcela bez něj smažit, péct, zapékat, grilovat i vařit vaše nejoblíbenějši pokrmy. Při smažení horkým vzduchem připravíte pokrmy bez tuku a s obsahem méně kalorií než tradičními způsoby, co dělá horkovzdušné fritézy zvláště užitečné pro ty, kteří chtějí zhubnout, udržet si kondici nebo obecně jíst zdravěji. Připravit můžete cokoli od křupavých hranolek, řízku, kuřecích křidélek nebo smažený sýr.

Výhody smažení horkým vzduchem

Smažení horkým vzduchem je zdravý způsob, jak připravit křupavé pokrmy bez oleje. Na rozdíl od fritovacímu hrnce kde se rozehřívá olejová lázeň mají horkovzdušné fritézy tavící tělo, které ohřívá vzduch, který rotuje okolo pokrmu. Tím jej smaží s minimem tuku či úplně bez tuku. Některé typy horkovzdušných fritéz jsou vybaveny otáčecí lopatkou, která automaticky jídlo promíchává a vy tak do průběhu přípravy nemusíte vůbec zasahovat. Vzduchové fritézy se dodávají v několika různých stylech, včetně toho, co rádi nazýváme košíčkovým, skvělé pro velké dávky potravin, jako jsou hranolky a zelenina, kterým prospívá protřepávání; ve stylu trouby, ideální pro vaření potravin na mnoha policích a často včetně příslušenství pro grilování; a toustovač ve stylu trouby, který kromě smažení na vzduchu dokáže opékat, péct, grilovat a další.

3 Největší výhody vlastnictví horkovzdušné fritézy

  1. Zdravější vaření
Nejdůležitějším faktorem pro většinu lidí, kteří si fritézu kupují, je vyhlídka na zdravější vaření. S velmi malým množstvím oleje použitého při procesu vaření je to perfektní způsob, jak nahradit smažená jídla zdravější alternativou. Stále musíte smažená jídla, jako jsou kuřecí plátky v obale a smažené ryby, postříkat trochou oleje, aby byl obal během vaření rovnoměrně křupavý, ale množství oleje, které použijete, je podstatně menší. Můžete také vařit hranolky a získat pěkný křupavý výsledek bez hlubokého smažení.
  1. Rychlejší než pečení v troubě
Velkou výhodou vzduchové fritézy je to, že se velmi rychle zahřeje a cirkulující vzduch pomáhá potravinám uvařit se rovnoměrně, zhnědnout a křupat, aniž byste museli nějak zasahovat. To znamená, že budete moci zkrátit dobu vaření. Vzduchová fritéza je rychlejší než vaření v troubě nejen proto, že se může rychle zahřát, ale také kvůli menší velikosti vzduchové fritézy ve srovnání s vaší troubou. Trouba obvykle potřebuje na předehřátí až 10 minut, zatímco horkovzdušná fritéza u většiny receptů žádnou dobu předehřívání skutečně nepotřebuje. To znamená, že můžete jídlo vložit přímo do koše, zasunout do fritézy, nastavit čas a být připraveni k jídlu za 10-15 minut. Ať už na večírek nebo po škole, je velmi snadné jej zapnout, vložit do něj svou oblíbenou svačinu a během několika minut ji uvařit k dokonalosti.
  1. Snadno se čistí
Je na světě někdo, kdo nesnáší úklid po vaření? Pravdou je, že tento nepříjemný úkol může setřet značnou část potěšení z skvělého jídla. Proto vás potěší, když uvidíte, že dobrá vzduchová fritéza se po použití neuvěřitelně snadno čistí. Pokud budete pokračovat v čištění po každém vaření, pak to vyžaduje pravidelné čištění, jako byste použili jiný hrnec nebo pánev. Stačí do košíku přidat mýdlovou vodu a pomocí houbičky, která neškrábe, vyčistit interiér i exteriér. Některé koše fritézy lze dokonce mýt v myčce nádobí. Měli byste také provést hlubší čištění celé jednotky, včetně varné spirály, asi jednou nebo dvakrát za měsíc, v závislosti na tom, jak často ji používáte. Vzduchové fritézy stojí za to, pokud rádi vaříte jídlo rychle s minimálním čištěním. Jsou zvláště skvělé pro balené mražené potraviny a zbytky, jako jsou hranolky nebo knedlíky, které by se za normálních okolností v mikrovlnné troubě rozmočily. Bez ohledu na to, zda je vaším cílem zhubnout, udržet si kondici nebo vařit svá oblíbená jídla zdravěji, vzduchové fritézy jsou dokonalým způsobem, jak zkrátit dobu vaření a vychutnat si skvěle chutnající jídla s méně kalorií.

Publikováno: 11. 01. 2023

Kategorie: Tipy a rady

Autor: Adam