Udělejte dojem na své přátele a připravte jim pořádný hovězí steak!

Obsah článku:
  1. Tip na závěr
Falešná svíčkováGrilovací sezóna začne co nevidět a pro ty z vás, kteří se již nemohou dočkat, až letos poprvé zažehnou gril, jsme připravili malý přehled způsobů přípravy hovězích steaků. Grilování hovězího masa není královskou disciplínou grilování nazýváno nadarmo. Dáte-li si s přípravou záležet, skvěle si pochutnáte a uděláte dojem na všechny stravníky, kteří se vaší grillparty zúčastní. Na grilu se dá připravit ledacos – ryby, kuřecí a vepřové maso i zelenina. Každý grilmeister by si však měl alespoň jednou za sezónu udělat radost právě hovězím. Předpokladem k úspěchu je ovšem nejen kvalitní a dostatečně uleželé maso, ale i výkonný gril. V opačném případě by totiž výsledek mohl chutnat jako podrážka. A jak maso připravit? Zde je přehled typů propečení hovězích steaků: Blue rare – jde o označení nejjemnějšího způsobu přípravy (často se setkáte také s very rare), kdy se hovězí opéká jen krátce a na prudko. Vnitřek steaku je krvavý a kraje silné zhruba 1 – 3 mm. Rare – opět jeden ze způsobů jemné přípravy, při čemž vnitřní teplota steaku dosahuje asi cca 51°C. Steak je však propečenější než v případě blue rare, ovšem vnitřek by měl být stále načervenalý. Medium rare – vnitřní teplota dosahuje 54 – 56 °C a vnitřek steaku by měl být narůžovělý. Směrem ke kraji však barva přechází dohněda. Medium – vnitřek steaku je převážně hnědý a narůžovělý je pouze střed. Vnitřní teplota steaku je zhruba 61°C. Medium well – steak propečený na způsob medium well je téměř celý hnědý a uvnitř jsou jen pozůstatky růžového středu. Takto upravené maso již ztrácí většinu své šťavnatosti. Teplota se pohybuje v rozmezí 64 – 65 °C. Well done – neboli podrážka :-) Vnitřní teplota takto upraveného steaku přesahuje 701°C a ve steakhousech mohou jeho přípravu odmítnout. Veškerá šťavnatost je ta tam.

Tip na závěr

Hovězí maso je poměrně drahé a proto si ho většina z nás nemůže dovolit tak často. Perfektní alternativou je proto levnější, ale chuťově stejně kvalitní falešná svíčková. Její příprava není složitá a časově náročná a zvládne ji i méně zkušený grillmeister.