5 tipů, jak čistit a udržovat starožitný porcelán
Starožitný porcelán rozhodně nepatří jen na chalupu nebo do bytů našich babiček. Může být ozdobou každé kuchyně a jídelny, ale jen za předpokladu, že se o něj budete dobře starat. Jak na běžnou údržbu i hloubkové čištění porcelánového nádobí?
Jednoduché a šetrné čištění
Po každém použití doporučujeme porcelán opláchnout vlažnou vodou a otřít jemným hadříkem. Díky tomu na něm případně nečistoty nezaschnou a půjdou snadno odstranit. Drhnutí kartáčkem, drátěnkou nebo abrazivním mycím prostředkem se ale vyhněte – a to i v případě, že se objeví skvrny a šmouhy. Jde totiž o velmi jemný materiál, který byste mohli snadno poškodit.
Máte tedy v zásadě dvě možnosti. Buď budete nakupovat jen porcelán ve skvělém stavu, který nabízí třeba starožitnictví Antikart.cz, nebo vyzkoušíte sílu domácích prostředků. Mezi milovníky porcelánu se osvědčila zejména jedlá soda, ale dobře funguje i ocet nebo peroxid vodíku.
Odstraňování odolných skvrn
Pokud jste měli štěstí a porcelán jste zdědili po prarodičích nebo sehnali za pár korun na bleším trhu, zřejmě mu nějaké nedokonalosti odpustíte. Možná ale pomůže tento osvědčený recept na domácí bělidlo.
Budete potřebovat 3 díly vody, 1 díl peroxidu a 1 díl čpavku. Zároveň si připravte rukavice, zástěru a nejlépe i ochranné brýle. Přece jen vás čeká práce s chemikáliemi.
Potom všechny tři suroviny smíchejte a vzniklý roztok můžete na skvrny nanést. Nejprve nádobí namočte do vody, potom bělidlem lehce napusťte vatový tampon nebo kousek látky a opatrně aplikujte. Po několika minutách by měl flek zmizet. Pak už jen použijte vlhký hadřík a jemnou utěrku a uložte porcelán na své místo.
Dbejte na správné skladování
Klíčem k dlouhé životnosti porcelánu je ale i skladování na vhodném místě. Je potřeba, aby se na nádobí neprášilo a nepůsobila na něj vlhkost ani přímé sluneční záření. Na některých místech ho tedy můžete vystavit ve vitríně za sklem, ale rozhodně by neměl jen tak stát na poličce nebo na kuchyňské lince.
Publikováno: 28. 07. 2023
Kategorie: Tipy a rady