Výhody indukční desky v kostce: 6 důvodů, proč se vám indukční vaření zalíbí

Nedílnou součástí moderní kuchyně bývá indukční sporák. Tedy v případě, že majitele neodradí vyšší pořizovací cena, která je pro mnohé potenciální zájemce stopkou. Výhody indukčního vaření jsou ale velmi přesvědčivé – seznamte se s nimi a udělejte si na technologii objektivní názor.

Nejúspornější příprava jídla

Mezi všemi sporáky jsou indukční desky nejúspornější. Díky kratšímu ohřevu nespotřebujete tolik energie jako v případě jiného spotřebiče. Pro srovnání: účinnost dosahuje více než 90 %, zatímco u sklokeramický sporák pouze cca 60 %. A plynový je ještě o něco větší energožrout, účinnost se pohybuje kolem 50 %.

Pořizovací náklady klesají

Doby, kdy se pořizovací ceny indukční desky pohybovaly vysoko přes 50 tisíc, jsou naštěstí pryč. Sehnat slušný kousek za pětinu, tedy kolem 10 tisíc korun, dnes nepředstavuje problém. Desky menších rozměrů jsou dokonce k sehnání za méně než 5 tisíc korun. O cenové nedostupnosti tak nemůže být řeč. Díky tomu se indukční vaření vyplatí mnohem více než před lety.

Rychlejší vaření

Další podstatnou výhodou indukčního vaření je rychlost přípravy jídla, která souvisí s účinností. Princip indukce spočívá v předávání tepla nádobě s feromagnetickým dnem, takže do okolí téměř neuniká teplo. Rychlost si uvědomíte především v případě přípravy oleje pro smažení nebo ohřevu vody – k varu ji přivedete mnohem rychleji než jiným způsobem.

Minimální riziko popálení

Co se týče bezpečnosti, v případě indukční desky popálení nehrozí, protože teplota stoupá pouze na povrchu magnetických materiálů. Sahat na ní bezprostředně po vaření sice vhodné není (kvůli zpětnému ohřevu ode dna hrnce či jiné nádoby), ke zranění však dojít nemůže. Stále se nemůžete rozhodnout, jestli dát indukčnímu vaření zelenou? Přesvědčit by vás mohly také tyto benefity: díky možnosti nastavení přesné teploty je vaření podstatně zdravější (např. při smažení nedochází k přepalování) a v konečném důsledku i chutnější.

Publikováno: 22. 04. 2021

Kategorie: Interiér

Autor: Adam