Co na tom, že je podzim v plném proudu, skvělá vanilková zmrzlina přijde k chuti vždy, když pořádně zatopíme pod kotlem. Protože ani vynikající čokoládové cupcakes nejde jíst každý den. A pokud se rádi stravujete zdravěji, případně máte alergii na lepek nebo laktózu, vyzkoušejte následující recept na osvěžující lactose a gluten free variantu.
Jaké ingredience budete potřebovat na vanilkovou bezlepkovou a bezlaktózovou zmrzlinu?
- 2 vejce
- 300 g cukru moučka
- 300 ml mléka bez laktózy
- 300 ml šlehačky bez laktózy
Postup přípravy:
Ze dvou bílků ušleháme sníh. Žloutky a cukr dobře vyšleháme do husté pěny. Za stálého šlehání postupně přidáváme šlehačku, mléko a nakonec přimícháme i sníh z bílků. Tuto hmotu vložíme do zmrzlinovače nebo nějaké vhodné nádoby, kterou uložíme do mrazáku. Přes noc ze směsi vznikne vynikající bezlepková zmrzlina.
Jestliže si ujíždíte spíše na ovoci, žádný problém – vyrobte si třeba jahodovou zmrzlinu!
Ingredience potřebné na přípravu jahodové bezlepkovou a bezlaktózovou zmrzlinu jsou následující:
- 350 g jahod
- 300 g cukru moučka
- 200 ml smetana ke šlehání (bez laktózy)
- 300 ml mléka bez laktózy
- 2 vejce
Postup přípravy:
Jahody očistíme, omyjeme a nakrájíme na malé kousky. Utřeme žloutky s polovinou cukru. Z bílků opět ušleháme sníh, do kterého přisypeme zbytek cukru. Ze smetany ke šlehání ušleháme šlehačku a smícháme ji se sněhem z bílků. Přidáme mléko, utřené žloutky a nakrájené jahody. Zmrzlinovou směs vlijeme do výrobníku zmrzliny nebo vhodné nádoby a necháme zmrazit. Na ozdobu přidáme čerstvé jahody a lísteček máty.
Dobrou chuť přeje také magazín ostrov-inspirace.cz, na kterém najdete spoustu dalších chutných receptů a inspirativních tipů.