Recept na skvělou domácí vanilkovou zmrzlinu bez lepku a laktózy

Co na tom, že je podzim v plném proudu, skvělá vanilková zmrzlina přijde k chuti vždy, když pořádně zatopíme pod kotlem. Protože ani vynikající čokoládové cupcakes nejde jíst každý den. A pokud se rádi stravujete zdravěji, případně máte alergii na lepek nebo laktózu, vyzkoušejte následující recept na osvěžující lactose a gluten free variantu. Jaké ingredience budete potřebovat na vanilkovou bezlepkovou a bezlaktózovou zmrzlinu?
  • 2 vejce
  • 300 g cukru moučka
  • 300 ml mléka bez laktózy
  • 300 ml šlehačky bez laktózy
Postup přípravy: Ze dvou bílků ušleháme sníh. Žloutky a cukr dobře vyšleháme do husté pěny. Za stálého šlehání postupně přidáváme šlehačku, mléko a nakonec přimícháme i sníh z bílků. Tuto hmotu vložíme do zmrzlinovače nebo nějaké vhodné nádoby, kterou uložíme do mrazáku. Přes noc ze směsi vznikne vynikající bezlepková zmrzlina. Jestliže si ujíždíte spíše na ovoci, žádný problém - vyrobte si třeba jahodovou zmrzlinu! Ingredience potřebné na přípravu jahodové bezlepkovou a bezlaktózovou zmrzlinu jsou následující:
  • 350 g jahod
  • 300 g cukru moučka
  • 200 ml smetana ke šlehání (bez laktózy)
  • 300 ml mléka bez laktózy
  • 2 vejce
Postup přípravy: Jahody očistíme, omyjeme a nakrájíme na malé kousky. Utřeme žloutky s polovinou cukru. Z bílků opět ušleháme sníh, do kterého přisypeme zbytek cukru. Ze smetany ke šlehání ušleháme šlehačku a smícháme ji se sněhem z bílků. Přidáme mléko, utřené žloutky a nakrájené jahody. Zmrzlinovou směs vlijeme do výrobníku zmrzliny nebo vhodné nádoby a necháme zmrazit. Na ozdobu přidáme čerstvé jahody a lísteček máty. Dobrou chuť přeje také magazín ostrov-inspirace.cz, na kterém najdete spoustu dalších chutných receptů a inspirativních tipů.

Publikováno: 03. 12. 2020

Kategorie: Tipy a rady

Autor: Adam