Na kvalitním grilu se dá připravit prakticky cokoliv

Grilování uzeným nekončíSe začátkem letošní grilovací sezóny sice musíme ještě nějakou dobu počkat, ale to neznamená, že se na ni nemůžeme průběžně připravovat již nyní. Kromě nezbytného čištění grilu bychom se měli zaměřit i na to, co všechno lze na grilu připravit. I přesto, že se u nás stal z typicky amerického způsobu přípravy jídla, omezujeme se jen na několik málo druhů masa. A to je vzhledem k možnostem, které gril nabízí, velká škoda. Ukážeme vám, že že na grilu můžete uklohnit prakticky cokoliv.

Zelenina není jen nutná příloha

Je to tak, pro většinu Čechů představuje zelenina více či méně nezbytnou přílohu. Ale i ta se může stát plnohodnotným hlavním chodem – stačí ji ugrilovat. Vedle šťavnatého steaku by své čestné místo měly mít i lilek, cuketa, kukuřičné placky nebo houby. Pochutnáte si ale i na „obyčejných“ bramborách. Nebojte se zkoušet nové věci a uvidíte, že se i grilovaná zelenina stane důležitou součástí vašeho menu.

Nezapomínejte na ryby

Nechceme vepřovému či kuřecímu masu křivdit, váš mlsný jazýček si ovšem čas od času zaslouží příjemnou změnu v podobě sladkovodní nebo mořské ryby. Mezi největší pochoutky patří kapr, pstruh, losos a tuňák. Stejně dobře si ale smlsnete i na platýzovi. Pokud vám ryby „nejedou“, nevadí. I obyčejné maso lze připravit na tisíc způsobů. Jedním z nejoblíbenějších receptů je právem kuře na paprice nebo kuřecí stehna grilovaná na cedrovém prkýnku. Zapomenout bychom neměli ani na na propečený hovězí steak, který by si neměl jednou za čas odepřít každý majitel grilu.

Máte na čem grilovat?

Chcete-li si opravdu pochutnat, neobejdete se nejen bez kvalitního masa, ale stejně tak i bez pořádného grilu. Mezi absolutní špičku patří především grily Weber, které lze často pořídit za neodolatelnou akční cenu. Kromě grilů na dřevěné uhlí můžete zvolit elektrickou nebo plynovou variantu. Každá má své specifické výhody a je proto těžké zvolit tu nejlepší. Příznivci klasického grilování sáhnou po dřevěném uhlí a ti, pro které hraje hlavní roli komfort, zase po elektrice nebo plynu.

Publikováno: 11. 01. 2013

Kategorie: Zahrada

Autor: Adam

Tagy: gril | grilovaná zelenina | grilování | grily Weber | maso na grilu | Weber