Jak funguje parní trouba
Přemýšleli jste někdy nad tím, jak připravovat pokrmy zdravěji a snáze? Pak jste možná narazili na parní troubu, což je typ trouby, která k přípravě pokrmů využívá páru. Jak taková parní trouba funguje a v jakých kombinacích si ji můžete pořídit? Jaká jsou specifika pečení v páře a jaké má parní trouba výhody a nevýhody? Přinášíme komplexní informace o parních troubách a pečení v páře.
Proč si pořídit parní troubu?
Parní trouba je typ trouby, která k přípravě pokrmů využívá páru. Voda se ohřívá v odděleném prostoru a poté se trubkou přivádí do hlavní komory, ve které se připravují pokrmy. Tam přichází do styku s jídlem a vytváří páru, která proniká do pokrmu ze všech stran a rovnoměrně ho tepelně upraví. Při tomto způsobu úpravy pokrmů se lépe zachovají vitamíny a minerály než při pečení v běžné troubě. Kromě toho nejsou zapotřebí žádné tuky ani olej, a proto je vaření v páře obzvláště zdravé. Další výhodou je, že lze současně péct různé druhy potravin, aniž by se chutě navzájem ovlivňovaly.
Jak parní trouba funguje?
Teplota v parní troubě se obvykle pohybuje mezi 35 a 100 °C. K přípravě pokrmů je přitom využita beztlaká pára. Právě díky nízkým teplotám (ve srovnání s klasickým pečením) si potraviny v parní troubě zachovají většinu živin, minerálů, vitamínů a stopových prvků. Teplotu páry je přitom možné regulovat a parní troubu tak využít nejen k přípravě pokrmů, ale také k jejich rozmrazování nebo na speciální druhy přípravy jídel, jako je například metoda Sous Vide. V případě parní trouby si budete pochvalovat i jednodušší čištění. Existují dokonce i pyrolitické parní trouby, které se čistí samy. Ostatně, když víte, jak na to, není problém vyčistit jakoukoliv troubu.
Typy parní trouby
Pokud se zaměříte na výběr nové parní trouby, můžete narazit na mnoho modelů lišících se v konkrétním způsobu přípravy jídla, ale také v přidaných funkcích. Multifunkční parní trouby jsou oblíbené zejména proto, že nabízejí mnoho možností přípravy pokrmů. Můžete v nich například smažit, péct, grilovat nebo vařit v páře. Některé modely mají dokonce vestavnou mikrovlnnou troubu.
Existuje také kompaktní verze v podobě multifunkční vestavné parní trouby, která zabírá méně místa na pracovní desce, a je proto ideální do malých kuchyní. V současné době můžete sehnat parní troubu nejen v podobě samostatného spotřebiče, ale také například v kombinaci se sporákem. Sporák s parní troubou ušetří místo, a zároveň umožní efektivní přípravu pokrmů v kuchyni jakékoliv velikosti.
Rozdíl mezi parní troubou a konvektomatem
Konvektomaty se používají spíše v rozsáhlejších provozech. Konvektomaty mají podobné funkce jako parní trouby a nahradí rovnou několik dalších spotřebičů. Některé moderní konvektomaty mají dokonce integrovanou funkci samočištění. Tu sice parní trouby zatím nenabídnou. Na druhou stranu na rozdíl od konvektomatů obvykle mají i navíc funkci standardního pečení.
Takže si můžete vybrat, jestli si třeba kuřátko připravíte jen v páře anebo ho na závěr necháte dojít v klasické troubě a získáte křupavou kůžičku jako bonus.
Jak to má parní trouba s přívodem vody?
Možná vás napadlo, že parní trouba bude potřebovat pro svoji funkci dostatečnou zásobu vody. A tato úvaha je správná. Voda se do parní trouby obvykle doplňuje manuálně. Stačí naplnit příslušnou nádobu. Teplo z trouby pak tuto vodu promění v páru. U většiny parních trub je nádoba na vodu umístěna tak, aby byla dobře dostupná pro uživatele.
Některé parní trouby však mají tuto nádobu umístěnu i ve spodních částech trouby. Před začátkem tepelné úpravy pokrmu v parní troubě je potřeba mít jistotu, že je nádoba na vodu naplněna.
Nádobí vhodné do parní trouby
Při vaření v páře je velmi důležitý materiál nádobí. Vhodné jsou nerezová ocel, smaltovaná litina nebo sklo. Měli byste se vyhnout použití plastových nebo hliníkových hrnců, protože se mohou vlivem tepla a páry roztavit nebo uvolňovat škodlivé látky. Výjimku tvoří nádobí ze speciálního plastu odolného vysokým teplotám. Tím nejdůležitějším kritériem při volbě nádobí do parní trouby by měl být především fakt, zda odolá teplotě okolo 100 °C.
Výhody parní trouby
Pořád váháte a přemýšlíte nad tím, zda pro vás má parní trouba význam či nikoliv? Parní trouba je zdravější alternativou k běžným způsobům úpravy pokrmů, jako je smažení nebo pečení v klasické troubě. Důvodem je skutečnost, že při vaření v páře se používá méně tuků a olejů než při jiných metodách.
Kromě toho se lépe zachovávají vitamíny, minerály a stopové prvky. Parní troubu můžete použít k rychlému a rovnoměrnému rozmrazování potravin. Důvodem je skutečnost, že nízké teploty zabraňují množení bakterií. V parní troubě lze využít metodu Sous Vide. Ta spočívá v tom, že se potraviny uzavřou do sáčků a pak se dlouho tepelně upravují při nízkých teplotách. Tím se zachová chuť, vůně a živiny.
V parní troubě lze připravovat několik pokrmů najednou. Díky funkci vaření v páře nedochází k vzájemnému ovlivňování chutí různých potravin. Některé modely mají navíc speciální funkci pro vaření rýže nebo těstovin. Kompaktní rozměry mnoha parních trub umožňují začlenit je prakticky do každé kuchyně, aniž by zabíraly příliš mnoho místa. Skutečnost, že některé modely lze provozovat také jako mikrovlnnou troubu, vám ušetří ještě více práce a urychlí proces vaření.
Jaké jsou zkušenosti s pečením v páře?
Mnoho majitelů parních trub si pochvaluje především zachování původní chuti potravin bez nutnosti jejich dalšího přichucování. Rozdíl v chuti například u zeleniny uvařené ve vodě a té, kterou upečete v páře, je pro mnohé důvodem pro pořízení parní trouby. Jídlo z parní trouby má také lepší chuť, protože ho neobklopuje suchý vzduch jako v klasické troubě. Napařování za nízkých teplot mnozí majitelé parních trub využívají také na ohřev zbytků pokrmů, které chutnají jako čerstvé.
Ve velké parní troubě navíc ohřejete večeři pro celou rodinu, není nutné ohřívat vše po jednom jako například v mikrovlnné troubě. Při pečení masa v parní troubě není potřeba řídit se pouze časem pečení. Využít můžete také teplotní sondu, která zjistí aktuální hodnotu teploty uvnitř masa. Snadno se tak přizpůsobíte aktuální situaci.
Při otevírání parní trouby v průběhu pečení také myslete na svoji bezpečnost. Po otevření dvířek nechte páru nejprve uniknout ven a teprve potom se zaměřte na kontrolu pokrmu.
Jak je to s čištěním parní trouby?
Z logiky věci by se dalo očekávat, že se parní trouba nebude zanášet nečistotami a zbytky pokrmů tolik jako trouba klasická. A je to pravda. Pára nedovolí nečistotám se usadit. Pokud vám přece jen ukápne trochu omáčky nebo upadne do trouby kousek pokrmu, není problém je hadříkem setřít.
Pravidelně je také vhodné omývat vnitřní skleněnou desku trouby, abyste přes ni dobře viděli, co se děje uvnitř. Rošty lze vyjmout, proto je možné je namočit do dřezu naplněného vodou a nechat všechny usazeniny odmočit. Pokud se na povrchu parní trouby objeví dlouhodobá usazenina, můžete na ni vzít klasicky písek, anebo vložit do trouby misku s vodou a zahřívat ji asi 30 minut. Mastnota a další nečistoty se jednoduše odpaří.
Z parní trouby byste také měli pravidelně odstraňovat vodní kámen, abyste zabránili jeho usazování a ovlivnění chuti pokrmů. Mnoho modelů má automatický program pro odstraňování vodního kamene. Stačí pouze přidat správné množství vody a roztoku na odstraňování vodního kamene.
Publikováno: 24. 10. 2022
Kategorie: Interiér