Kuchyně

Na co si dát pozor při výběru nové sady hrnců?

Potřebujete novou sadu hrnců, ale ztrácíte se v množství různých materiálů? Výrobci tvrdí, že ten jejich je nejlepší, ale nákup na základě takového tvrzení může skončit s očima pro pláč. Nechcete-li při výběru udělat chybu, dejte na následující doporučení. Sestavili jsme pro vás výčet výhod a nevýhod nejčastěji používaných materiálů. Přečtěte si, které hrnce jsou nej!

Nerez

Nejprodávanější jsou sady hrnců z nerezové oceli. Důvodů je hned několik – nabízí bezkonkurenční kombinaci přijatelné ceny, dlouhé životnosti, odolnosti proti poškození a pachům a navrch elegantní vzhled.

kastrol
Nerezový kastrol od Tescomy. Za svůj design získal prestižní ocenění reddot design award.

Nerezové hrnce a kastroly se v kuchyních masivně rozšířili zejména díky nadstandardní životnosti a odolnosti vůči mechanickému poškození. V případě správné údržby si nerez uchová původní vzhled i po letech. Sady hrnců obvykle zahrnují všechny potřebné velikosti.

Keramika

Špatnou volbou však není ani keramika, kterou si oblíbili příznivci zdravého vaření. Keramické hrnce a pánve bývají vybaveny nepřilnavým povrchem a umožňují přípravu jídel bez ruku a vody. Za zmínku stojí také snadná údržba (obvykle si vystačíte s utěrkou), a to i v případě připálenin. Někteří uživatelé si na keramickém nádobí cení i nevšedního designového zpracování.

Měď

Proč je mezi nejprodávanějšími materiály měď? Profesionální kuchaři nedají dopustit na vynikající tepelnou vodivost, odolnost a krásný design. Měď rozvádí teplo rychle a rovnoměrně, což jsou předpoklady rychlého vaření. Za tyto vlastnosti si však připlatíte – měděné nádobí nepatří k nejlevnějším. Negativem je také náročnější údržba.

Smalt

Na závěr jsme si nechali klasiku v podobě smaltovaného nádobí. To se neztratí ani v moderní kuchyni, protože je poměrně odolné, dobře vodí teplo, a navíc je cenově dostupné. A nevýhody? V důsledku prudších nárazů má smalt tendenci odprýskávat.