Kuchyně

Jak správně vybrat dřez?

Chystáte-li se svou kuchyni vyšperkovat novou linkou, pak se nevyhnete ani výběru vhodného dřezu. Nepodceňujte to, protože právě dřez patří k nejvytíženějším místům v celé kuchyni. Budete ho využívat velmi často i navzdory tomu, že máte myčku. K důležitým kritériím patří velikost, umístění a samozřejmě materiál.

Velikost dřezu

Kuchyňský dřez musí být dostatečně prostorný. Ale jaké rozměry jsou dostačující? Do dřezu by se měl bez problému vměstnat váš největší hrnec, na který nestačí vaše myčka. Min. hloubka je cca 19 cm, jinak bude voda cákat všude kolem. Co se týče tvaru, záleží na vás.

Materiál dřezu

Kuchyňský dřez musí být funkční a zároveň ladit s linkou. V současné době jsou nejprodávanější dřezy z nerezu, ale zájem je také o výrobky z granitu. K mání jsou i kompozitní materiály, přírodní či umělý kámen a v neposlední řadě keramika. Sortiment je skutečně široký.

Nerezový dřez by měl být vyroben z nerezavějící potravinářské oceli 18/10 o min. síle 0,6 mm. Materiály s horšími parametry neberte, neboť nejsou tak odolné a hrozí, že v nich nebude pořádně držet armatura. K výhodám patří neutrální vzhled – tento typ dřezu vypadá dobře v kuchyni takřka libovolného stylu. Nerezu nevadí chemické látky ani vysoké teploty. Nepraská, nemůže se rozbít a nevytváří se na něm koroze. Počítejte však s tím, že se snadno poškrábe a je ho třeba leštit, jinak jsou vidět stopy po zaschlých kapkách vody.

Jako dobrá volba se jeví také granitový dřez. Granit se skládá z drcené žuly, pryskyřice a barviv, je cenově dostupný, odolný a snadno se udržuje. Tyto vlastnosti však mají pouze kvalitní výrobky. Vyhněte se podezřele levným napodobeninám, které se jako granit jen tváří.

Co se týče dřezu z keramiky, opět můžete počítat s dobrou odolností. Materiál navíc nemá spáry, takže je velmi hygienický. Keramické dřezy jsou k mání v mnoha barevných variantách.

Kam dřez umístit?

Poslední tip souvisí s vhodným umístěním dřezu. Měl by být v takové výšce, aby se dobře pracovalo osobě, která je u linky nejčastěji. Osoba vysoká cca 150 – 160 cm by měla mít pracovní desku ve výšce cca 82 cm od podlahy. Osoba vysoká 160 – 170 cm pak ve výšce cca 86 cm od podlahy. Dřez by měl být umístěn cca 10 cm nad pracovní deskou. Dosáhnete-li dlaněmi na dno, pak je umístěn správně.